Villa Sinuksi

Villa Sinuksi

maanantai 27. elokuuta 2012

Käsi kädessä

Kenen kanssa sinä kävelet käsi kädessä tai muuten vain pitelet kädestä useimmin? Omalla kohdallani vastaus taitaa nykyään olla lapset. Oletko huomannut, kuinka raskasta on pitää lasta kädestä, jos se ei itse pidä vastaan, vaan roikottaa vain kättään oman käden varassa. Toisaalta en ole aiemmin miettinytkään, kuinka raskasta se voisi pienelle lapsellekin olla, kun kättä joutuisi kannattelemaan yläviistoon. Mutta sekin auttaisi jo hieman, jos lapsi puristaisi edes hieman takaisin, pitäisi kiinni. Valitettavasti toiset eivät opi koskaan pitämään kädestä eivätkä kättelemään. Jokainen tietää, kuinka epämiellyttävää on kätellä sellaista, jonka käsi on kuin kuollut kala. Saati sitten pitää sellaista kädestä pidemmän aikaa.

Kädestä kiinni pitämisessä on myös hyötyjä: muun liikenteen seassa lapsi pysyy turvallisesti vieressä, ei kompastele niin helposti, ja matka etenee joutuisammin. Samalla lapsi saa läheisyyttä ja välittämistä osakseen, mikä näyttää olevan etenkin tyttölapsille yllättävänkin tärkeää. Jokaisesta mieheni minulle antamasta hellyyden osoituksesta tyttömme muistaa olla mustasukkainen ja huomauttaa: ”Miksi isi ei koskaan minua..” Vaikka kyllähän se meitä molempia huomioi, kumpikaan meistä ei vain koskaan saa siitä tarpeekseen.. ;)


Perjantaina kävelimme lasten kanssa päiväkodista kotiin ja pidin taas tyttöäni kädestä kiinni, kuten usein yhdessä kävellessämme teen. Lapsen käsi on niin pieni verrattuna omaani (joka on vielä keskimääräistä suurempi: pitkät sormet ja kynnetkin vielä), että usein tulee pidettyä lasta eri tavalla kädestä kuin aikuista. Lapsen peukalo menee jotenkin muiden sormien mukana, eivätkä peukalot ole ristikkäin. Ihan pieni lapsi saattaa myös pitää aikuista kiinni vain sormesta tai parista. Tuolloin kotimatkalla päätin, että nyt on tytön aika opetella pitämään oikeasti kädestä kiinni. Kehotin puristamaan takaisin ja yritin löytää oikeaa käsiotetta, ja kyllä sitä haettiinkin kauan. Miten se voikin tuntua niin hankalalta? Sormet eivät millään meinanneet löytää paikkaansa. Lasten kanssa saa monia itsestään selviltä tuntuneita asioita käydä uudestaan läpi, mutta ei kai niitä opi jos ei opeteta. Kyllä on lasten kasvatus moninaista.

Miten lapset muuten pitävät toisiaan kädestä kiinni? Joutuvathan he joskus päiväkodissa kulkemaan parijonossa ja tekemään piirin. Meneekö käsiote luontevammin, kun kädet ovat yhtä suuria, tai siis yhtä pieniä? Vai löytyykö otteita yhtä monta kuin on pitäjääkin? Itse veikkaisin jälkimmäistä. Seuraavan kerran katsonkin lasten piirileikkiä aivan eri silmällä!

Mikä sitten on oikea tapa pitää kädestä kiinni, vai onko sellaista edes olemassa? Tietenkin riippuu siitä, ollaanko kasvotusten vai vierekkäin. Kätelläänkö, tanssitaanko, kuljetaanko ketjussa vai pidelläänkö käsistä. Silläkin on eroa, pidänkö minä jotakuta kädestä kiinni, vai pidämmekö toisiamme kädestä kiinni yhdessä. Ensiksi mainitussa mielestäni vain toinen osapuoli on aktiivinen (esim. lapsen kädestä pitäminen tai vaikka ”käsisuudelmaote”), jälkimmäisessä molemmat.

Mutta tarkastellaanpa nyt tilannetta, että kaksi aikuista ihmistä kävelee käsi kädessä. Eilen kävelimme satamassa koko perheellä, ja aloin mieheni hämmennykseksi tutkimaan, miten me aikuiset pidetään käsistä kiinni. Pakkohan minun oli, kun kädestä kiinni ottaminen ei ollut koskaan tuntunut niin hankalalta kuin tytön kanssa käsiotetta hakiessani. Enpä ole aiemmin ajatellutkaan, että aikuisenkin kanssa käsiotetta saattaisi joutua hakemaan siten kuin joskus halatessa, kummalle puolelle päät menevät. Tämäkin kyllä mietityttää, eikö ole lähes kirjoittamaton sääntö, että halatessa pää viedään vasemmalle puolelle.. ;) Mutta pysytäänpä nyt aiheessa. Tosiaan, kun on samasta kädestä pitänyt kiinni jo 14 vuotta, niin otetta ei tarvitse enää juuri miettiä. Mutta mietinpä silti.

 Minun mielestä oikea käsiote käsi kädessä kävellessä on sellainen, että peukalot ovat ristikkäin, toisen käsi menee etukautta, toisen käsi takakautta. Kummalle puolelle sinun kätesi luontevammin hakeutuu, eteen vai taakse? Entä otatko samalta puolelta kiinni oikealla ja vasemmalla kädellä? Entä onko ote samanlainen pitäessäsi kädestä eri ihmisten kanssa? Jos kaksi takakautta kädestä pitävää yrittää ottaa toisiaan kädestä kiinni, niin toisenhan on joustettava, ja väistämättä otetta joutuu hetken hakemaan. Olettaisin, että se osapuoli saa päättää otteensa puolen, joka on aktiivinen ja tekee aloitteen ottaa toista kädestä kiinni.

Kun minä pidän miestäni kädestä kiinni, oma käteni on aina takana, riippumatta siitä olenko oikealla vai vasemmalla puolella. Ja kun kokeilimme vaihtaa otetta niin, että käteni olikin etupuolella, se oli molemmista todella epäluontevaa ja hankalaa. Mielenkiintoinen havainto! Mutta kun otin pientä tyttöäni kädestä kiinni, niin käteni hakeutuikin yllättäen luontevasti etukautta. Miksi? Onko tässäkin toinen hallitseva osapuoli vai onko käsien koolla jotain merkitystä? Entä onkohan sillä merkitystä, onko oikea- vai vasenkätinen?

Mutta, oli ote mikä tahansa, niin pidelkää toisianne kädestä! Nythän teillä on hyvä tekosyykin kokeilla sitä. :) Ja se tuntuu sitä paitsi mukavalta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti